Het verhaal achter Valentijnsdag
de dag van de liefde.

Een verboden liefde, een mysterieus briefje en een wrede keizer,
zo zijn we de ongelooflijke legende van Sint-Valentijn wijzer.

Valentijnsdag is een feestdag die op 14 februari wordt gevierd om de liefde en romantiek te eren. De oorsprong van deze dag is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende legendes en tradities die ermee verbonden zijn. Een van de meest populaire verhalen gaat over Sint-Valentijn, een christelijke priester die in de derde eeuw na Christus leefde. Hij zou in het geheim verliefde stellen hebben gehuwd, tegen de wil van de Romeinse keizer Claudius II, die het huwelijk verbood voor jonge mannen. Valentijn werd gearresteerd en ter dood veroordeeld, maar voordat hij stierf, zou hij een briefje hebben achtergelaten voor de dochter van zijn cipier, met de woorden “Van je Valentijn”.

Een andere mogelijke oorsprong van Valentijnsdag is het Romeinse feest van Lupercalia, dat op 15 februari werd gehouden om de vruchtbaarheid en de lente te vieren. Tijdens dit festival werden de namen van jonge vrouwen in een urn gedaan, waaruit de mannen er een mochten trekken. De gekozen vrouw werd dan de partner van de man voor het komende jaar. Sommige historici denken dat de christenen dit heidense ritueel hebben vervangen door de herdenking van Sint-Valentijn.

Valentijnsdag werd pas populair in Europa in de middeleeuwen, toen de romantische liefde meer werd gewaardeerd. Onder andere William Shakespeare droeg bij aan de verspreiding van de legende van Sint-Valentijn en de symboliek van de liefde. Chaucer schreef bijvoorbeeld in zijn gedicht “The Parliament of Fowls” dat Valentijnsdag de dag was waarop de vogels hun partner kozen. Shakespeare verwees naar Valentijnsdag in zijn toneelstukken “Hamlet”en Ötello”.

In de 18e eeuw begonnen mensen elkaar handgemaakte kaarten en geschenken te sturen op Valentijnsdag, als een teken van hun genegenheid. De kaarten waren vaak versierd met kant, linten, bloemen en hartjes. De geschenken konden bestaan uit snoep, sieraden, parfum of kleding.

In de 19e eeuw werden de eerste gedrukte valentijnskaarten geproduceerd, dankzij de ontwikkeling van de drukpers en de postdienst. De kaarten werden massaal verstuurd en ontvingen, vooral in Engeland en Amerika. De kaarten hadden vaak romantische gedichten, afbeeldingen van cupido’s, engelen, duiven en rozen. Sommige kaarten waren ook humoristisch of sarcastisch bedoeld.

Tegenwoordig is Valentijnsdag een wereldwijd fenomeen, waarbij miljoenen mensen hun geliefden verrassen met bloemen, chocolade, juwelen en andere romantische gebaren. Sommige landen hebben ook hun eigen tradities en gebruiken op Valentijnsdag. Bijvoorbeeld, in Japan geven vrouwen chocolade aan mannen, terwijl in Zuid-Korea de mannen de vrouwen chocolade geven. In Finland en Estland wordt Valentijnsdag gevierd als een dag van vriendschap, waarbij mensen kaarten en cadeaus sturen naar hun vrienden. In Brazilië wordt Valentijnsdag gevierd op 12 juni, de dag van de heilige Antonius, de beschermheilige van de liefde.