Gaat ook bij jouw Valentijn
de liefde vaak door de maag?

Een eitje, wat bloem, een beetje boter en wat zout of suiker hier,
ik kook en bak voor mijn snoepje met het grootste plezier

Er bestaat niet één recept dat een gelukkige liefde garandeerd. Het is een combinatie van een heleboel ingrediënten die allemal met de juiste proporties samengevoegd moeten worden. Ook past dat ene gerecht niet altijd bij iedereen. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren en niets is zo veranderlijk dan een mens.

Net zoals bij het recept der liefde, is het met echt eten zo dat het leuker is en je een betere kok wordt naar mate je meer recepten kent. Daarom helpen we je alvast op weg met de volgende recepten:

Valentijnsdiner voor twee.

Vooraf: carpaccio van rosbief met tomaatjes, olijven, Parmezaanse kaas en basilicummayonaise.

Hoofdgerecht: spaghetti met gehaktballetjes en tomatensaus, geserveerd met een frisse salade en geraspte kaas.

Nagerecht: chocolade-karameltaart met krokante pinda’s en slagroom.

Bereidingswijze:

Snijd de rosbief in dunne plakjes en verdeel over twee borden. Halveer de tomaatjes en snijd de olijven in ringetjes. Schaaf de Parmezaanse kaas in krullen. Pluk de blaadjes van de basilicum en houd een paar apart voor de garnering. Meng de mayonaise met de crème fraîche en het sap van een halve citroen. Breng op smaak met zout en peper. Schep een lepel van de basilicummayonaise over de carpaccio en bestrooi met de tomaatjes, olijven en kaas. Garneer met de basilicumblaadjes.

Meng het gehakt met het ei, het paneermeel, de fijngehakte ui, de geperste knoflook, de fijngehakte peterselie, zout en peper. Vorm er kleine balletjes van en bak ze in een koekenpan met een beetje olie rondom bruin. Haal ze uit de pan en houd ze warm. Snipper de andere ui en fruit in dezelfde pan. Voeg de in stukjes gesneden tomaten, de honing, de tomatenpuree, zout en peper toe en breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur sudderen tot hij iets is ingedikt. Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze meewarmen.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en verdeel over twee borden. Schep de gehaktballetjes met de saus erover en bestrooi met geraspte kaas. Serveer met een salade naar keuze.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi de pinda’s erover. Smelt de suiker in een steelpan op middelhoog vuur tot hij goudbruin kleurt. Schenk de karamel over de pinda’s en laat afkoelen. Breek de karamel in stukjes. Klop het eiwit met een snufje zout tot stijve pieken. Verwarm de gecondenseerde melk in een andere steelpan op laag vuur en roer af en toe. Voeg de chocolade in stukjes toe en laat smelten. Roer goed door tot een gladde massa. Schep het eiwit voorzichtig door het chocolademengsel. Schenk het beslag in een ingevette springvorm van 20 cm doorsnede. Bak de taart in de oven voor 25 minuten. Laat afkoelen op een rooster. Snijd de taart in punten en serveer met slagroom en karamelstukjes.

Kwarktaart-hart met aardbeien

Ingrediënten: 12 blaadjes witte gelatine, 200 gram mariabiscuits, 125 gram ongezouten roomboter, 400 gram aardbeien, 1 perssinaasappel, 500 gram magere kwark, 200 gram witte basterdsuiker, 250 milliliter verse slagroom.

Benodigdheden: een hartvormige springvorm van 24 cm doorsnede, een keukenmachine, een steelpan, een kom, een mixer, een spatel, een zeef.

Bereidingswijze:

Week de gelatine in ruim koud water. Verkruimel de biscuits in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Meng de boter met de biscuitkruimels en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast om op te stijven.

Maak de aardbeien schoon en snijd de helft in plakjes. Pers de sinaasappel uit. Knijp de gelatine uit en los op in een steelpan met 4 eetlepels sinaasappelsap op laag vuur. Roer de kwark en de suiker in een kom door elkaar. Voeg het gelatinemengsel toe en roer goed door. Klop de slagroom met een mixer tot hij dik is, maar nog niet stijf. Spatel de slagroom door het kwarkmengsel. Schep de helft van het kwarkmengsel over de biscuitbodem en strijk glad. Verdeel de plakjes aardbei erover. Schep de rest van het kwarkmengsel erover en strijk glad. Zet de taart minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Snijd de rest van de aardbeien in stukjes. Pureer ze met een staafmixer of in de keukenmachine. Zeef de aardbeienpuree boven een steelpan en breng aan de kook. Laat op laag vuur iets inkoken tot een saus. Laat afkoelen. Haal de taart uit de vorm en leg op een schaal. Schenk de aardbeiensaus over de taart of serveer apart in een kom.